Follow Dashboard
Tokens?

what the news : Way To Ignore Narrow-Minded Peeps ;)
Saturday, 22 December 2012 | 08:48 | 0 comments
So yeah , dekat dunia ni semakin hari semakin ramai manusia yang berfikiran sempit . Dekat Malaysia ni lagi lah ramai . Most of us nowadays are 'very very good' in judging people . Jadi , kenapa tak ambik Law je kan ? Kalau dah pandai sangat tu jadi lah lawyer ke atau tak pun jadi hakim terus :P Seriously , I admit that sometimes ika pun tak lepas dari mengata orang . Memang dah lumrah hidup kita . Tanpa kita sedar pun , tiba-tiba ja ayat-ayat berlaser tu keluar dari mulut . Lebih-lebih lagi time tengah marah . But at least , I realized that what I am saying is wrong . I feel guilty . The best thing that I can do after that is saying sorry . Tapi sesetengah orang , bila ika cakap sorry , tau dia reply ape ? "Kalau dah salah cakap sorry , so ape guna polis dengan lawyer ?" Oh well , terlajak perahu boleh diundur , tapi kalau terlajak kata ? Faham-faham sendiri la ^^ Hmm but those narrow-minded peeps doesn't know how to say sorry . Cakap jenis main lepas ja . Ye lah , kalau tengah marah tu lain cerita , ni dia suka-suka je nak judge orang :3 For example like saying , "Eee dia tu bajet je lebih padahal takde ape pun" , "Eh tak payah kawan dengan dia tu , dia gemuk nak mampus" , "Orang pakai macam tu , dia pun nak pakai jugak" . Pffft . What's all this ? -__- Tak larat nak dengar dah , kat Facebook ke Twitter ke same ja . Wake up please ! If dia nak bajet pun , ade kacau hidup kau ? If nak berkawan tengok hati , bukan saiz badan and bukan paras rupa ye cik kak ? Eh ikut suka lah nak pakai ape pun , ingat kau sorang je boleh ? Dear peeps , sudah-sudah la tu . Memang lah kita ade hak nak bersuara , but lebih baik berdiam kalau bercakap mendatangkan pergaduhan kan ? Just mind your own life , don't interfere other's . Believe in karma . You'll get back what you did . Bagi yang terkena tu , ta payah ambik port . Those peeps mengata sebab tak kena batang hidung sendiri lagi . Nanti dah terkena baru tersentap . Sabar je la okay :D Ujian Allah SWT :) Dah mulut orang , kita tak boleh tutup kan :) So beside judging back those peeps , let's think of the way to ignore them :D 1. Jadi diri sendiri dan jangan pernah putus asa untuk berubah ke arah kebaikan . 2. Kalau rasa nak cakap something stupid , cepat-cepat istighfar . 3. Dekatkan diri kita dengan Allah SWT . Mohon dijauhi dari melakukan dosa-dosa kecil . 4. Cuba untuk menerima sesuatu keadaan dengan hati yang terbuka . 5. Sentiasa muhasabah diri . 6. Pedulikan kata orang . Berani kerana benar , takut kerana salah . ika harap semua yang membaca dapat muhasabah diri masing-masing . Sesungguhnya kita tidak dapat lari dari membuat kesilapan . Nobody's perfect dear friends :) Maafkan ika jika ada kata-kata yang telah menyinggung perasaan korang . Lisa takde niat pun nak buat korang terasa . ika buat entry ni pun sebab ramai yang mengadu pasal tak tahan dengan mulut orang :) Sampai sini je lah ,


Old things | New things