Follow Dashboard
Tokens?

what the news : apa itu mencarut .. (OHMG~)
Saturday, 16 February 2013 | 00:37 | 0 comments

mencarut ni sebenanye lebyh kepada perbuatan memaki hamun. atau pun mengeluarkan perkataan yang kesat..mencarut bukan je dapat menjejaskan mentaliti serta kurangkan rse hormat orang ramai kat kita..kowg pun tahu kan owg yang suka mencarut diketegorikan sebagai kurang adab and tak matured .. ala bahase kasar nye sebagai kurang ajar la.. (hambik setepek)
punce yang menyebabkan seseowg tu mencarut ialah :.
1. tak dapat mengawal emosi..
diowg meluahkan perasaan marah atau meluat diowg ke ngn seseowg sbb diowg x dapat nak kawal nafsu bisikan syaitan ..atau pun diowg ni tak ade point mcm ne nk balas sesuatu hujah.. jdi ngn mencarut ni la diowg rse ending hujahan yang paling baik (pendek akal kot diowg tu) opss -_-
ade jugak owg yang menganggap mencarut ni sebagai zikir diowg tiap2 hary.. lebyh baik la zikir kat nabi s.a.w kita dri bercakap bende tak berfaedah kowg oi.. ade gak pahalanye ~

2. menunjukkan rasa prihatin
uhukx..diowg mencarut untuk menunjukkan sifat keprihatinan diowg tu kat si pelaku maksiat ngn caci maki diowg ni..yang sayangkan islam pulak sanggup mengeluarkan kte2 kesat kepada owg yang hina islam tersebut.. cbe kita pikir la.. kolo kita buat mcm tu.. ibarat kita sme je ngn si pelaku maksiat tu ngn si kafir. so, jgn la mencarut~

lebyh baik kowg mendoakan owg yang buat kesilapan tu agar diberi hidayah di masa hadapan..
mencarut2 bagai ni seumpama tak memberi faedah atau contoh langsung kepada si pelaku tu.. tpi lebyh kepada memusuhan..di tambah ngn dosa kte yang sedia byk tu.. simpang malaikat empat puluh empat..

kalau kowg ske mencarut.. better berhenti la ..ye ye..kita ni manusia mempunyai senipis iman (mcm selapis kulit bawang.. buleh bayang kan ? masya-ALLAH) jgn la kita merendahkan martabat kita sebagai umat islam.. ingat cool st ke mencarut tu.. urgh  -_- bikin hot jer

tlg.. jgn biarkan lidah kowg jdi terbiasa mencarut.. ubah la sikit2 kepada pertuturan yang lebyh baik.. kompom kowg akan disukai..and dihormati..jangan sampai owg lain menutup mata ngn syahadah kita menutup mata dgn mencarut.. nauzubillahiminazalik..


hee.. tu jela aku dapat sampaikan dekat kowg sume.. harap ngn sedikit nasihat ni dpt menyedarkan kowg sume.. bahawa lidah ini perlu kita pupuk agar tak akan mengeluarkan kte2 yang bule  memungkarkan kita kepada ALLAH  :) 


Old things | New things