Follow Dashboard
Tokens?

what the news : tips menjaga hati berkawan
Sunday, 10 February 2013 | 18:53 | 0 comments

aku nak kongsi la satu cerita yang sebenanye dh lame la aku kaji dari dlu until la skunk..'KISAH TENTANG KAWAN' semua owg pasti ade kawan kan ?tipu la kolo takde..sama ade kawan baik or kwn yang biasa-biasa..kalau dah nme pun kawan ,of course la kita akan sentiasa cube menjaga hati dia kan?
oleh itu ,aku nk share la sedikit sebanyak ilmu tips menjaga hati kawan..jom kita terjah same same :D
1.hargai kehadiran mereka
contoh la..if seseorang kawan kita berada dalam keadaan susah ati..kita sebagai kwan perlu la mainkan peranan penting untuk menggembirakan hati kawan kita tu..
2.jangan pentingkan diri sendri
dalam belajar ,sesetengah situasi kita buleh alpa dengan kehadiran kawan kita..kolo bule ELAKKAN daripada perkara ini terjadi..dalam menyebarkan ilmu pengetahuan ,sesungguhnye kita tak buleh ade sikap pilih kawan..kerana ilmu yang kita sebar tu akan bertambah ilmu di dada kita nanty..
3.cara percakapan dan pertuturan
 semasa bercakap dengan kawan ..elakkan bercakap mengunakan nada yang tinggi..jangan mengunakan perkataan yang kasar..kalau hal tu terjadi..walaupon kita tgk kwn kita tu biasa-biasa je di depan kita..tetapi dihatinye dh beribu kali mengutuk kita .. believe it :D
4.jangan suka mengarah-arah kawan
 seseowg kawan tu tentunye tidak suka di-arah2 ..mungkin dia akan buat tanggapan negatif dkat kita..elakkan daripada jdi ladybos eh..kita berkawan untuk selamanye bukan untuk sehari dua..ingat tu..

actually aku bukan nye perfect sgt untuk keluarkan tips2 mcm ni.. tips ini bukan hanya untuk dikongsikan buat korang tetapi untuk dijadikan motivasi untuk diri aku sendri...renung2kan and selamat beramal  :D


Old things | New things